Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
8

 

Στην έναρξη του 8oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου του Συλλόγου Ξεναγών στην Μυτιλήνη, την Τετάρτη το βράδυ (28 Νοεμβρίου 2007), παραβρέθηκε και προλόγισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νομού Λέσβου και τ. Υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης. Αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των Ελλήνων Ξεναγών και έκανε αναφορά στις καινοτομίες που δρομολογήθηκαν κατά την περίοδο 1995-96 που διετέλεσε Υπουργός Τουρισμού. Ως ομιλητής με θέμα «Τα βιομηχανικά κτίρια στη Λέσβο», κατέθεσε κείμενο, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι:
«Την τελευταία εικοσαετία έχει διαμορφωθεί στην χώρα μας ένα ισχυρό ρεύμα αξιοποίησης των ιστορικών βιομηχανικών συγκροτημάτων. Η Λέσβος είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, όπου οργανωμένα μπήκαν σε εφαρμογή έργα αποκατάστασης βιομηχανικών κτισμάτων».
Ο κ. Σηφουνάκης αναφέρει εκτενώς τις προσπάθειες που ο ίδιος μαζί με τοπικούς φορείς έκανε για την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων στη Λέσβο.
«Από την θέση του Νομάρχη με την συμπαράσταση των τοπικών φορέων, το 1984 ξεκινήσαμε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε την αγορά και αποκατάσταση τριών κοινοτικών ελαιοτριβείων και ενός σαπωνοποιείου, τα οποία μετατράπηκαν σε χώρους πολιτισμού. Πρόκειται για  τα ελαιοτριβεία του Μανταμάδου, της Αγίας Παρασκευής και του Πολιχνίτου και το σαπωνοποιείο Πούλια στο Πλωμάρι και ακολούθησαν και άλλα όπως της Αγιάσου. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και από τις θέσεις του Υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού και είχε ως συνέπεια να ακολουθήσουν το παράδειγμα αρκετοί ιδιώτες οι οποίοι  αποκατέστησαν τα ιδιόκτητα βιομηχανικά τους κτίρια δίνοντας τους νέες χρήσεις  Χάρη στις ενέργειες αυτής της περιόδου, σώθηκε ένα πλήθος εγκαταλελειμμένων και έως τότε απαξιωμένων ιστορικών κτιρίων, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος από τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό».
Ο κ. Σηφουνάκης επισημαίνει ότι «από το 2001, ως Υπουργός Αιγαίου πλέον,  μέχρι και το 2004 ξεκίνησαν νέα φιλόδοξα προγράμματα, στα οποία περιλαμβάνεται η αγορά από το ΥΠ.ΑΙ., για λογαριασμό των Δήμων, πολλών άλλων Βιομηχανικών συγκροτημάτων όπως εκείνα: της Στύψης, του Παπάδου, του  Κ. Τρίτους, της Πηγής κ.α.. Επίσης η καταγραφή του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού των εργοστασίων  και η δημιουργία δικτύου ιστορικών βιομηχανικών τόπων του Αιγαίου, το οποίο υποστηρίζεται επιμέρους από δράσεις ιστορικής τεκμηρίωσης, μουσειολογικής ανάδειξης και αξιοποίησης βιομηχανικών κτιρίων».
Όπως σημειώνει, «σ αυτήν την χρονική στιγμή δρομολογήθηκε η ίδρυση, αναστύλωση και λειτουργία του Δημοτικού Ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής. Είχε ήδη κλείσει είκοσι χρόνια λειτουργίας ως Δημοτικό Πολύκεντρο και το Υπουργείο Αιγαίου, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς  συνεργασθήκαμε για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος  και έτσι σήμερα στην Αγία Παρασκευή λειτουργεί το μοναδικό στο είδος του, θεματικό μουσείο της «Βιομηχανικής Ελαιουργίας. Είναι η πρώτη συνεργασία του Δημόσιου Τομέα,  - Υπουργείου Αιγαίου -  της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης - Δήμος Αγίας Παρασκευής  - και του Ιδιωτικού Τομέα μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί,  τα αποτελέσματα και τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τον ωραίο τόπο μας».
Στην διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σηφουνάκης, έκανε  εκτενή και τεκμηριωμένη αναφορά για την ιστορική εξέλιξη και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των βιομηχανικών κτιρίων στην Λέσβο, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων πως «από το σύμπλεγμα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η Λέσβος αποτέλεσε ένα μοναδικό δείγμα εντατικής εκβιομηχάνισης κατά κύριο λόγο στον τομέα της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου. Από τα μέσα του 18ου  αιώνα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου , στην Λέσβο κτίζονται το ένα μετά το άλλο μεγαλόπρεπα κτίρια - εργοστάσια για την έκθλιψη της ελιάς, αλλά και σαπωνοποιεία, αλευρόμυλοι κ.λ.π.».